19 Mart 2012

Ortak Akılsızlık


BDP'nin, önceden hafta sonu olduğu için Nevruz kutlamalarını 18 Mart'ta düzenleyeceğinin açıklanmasının ardından, Diyarbakır Valiliği yaptığı açıklama ile Nevruz kutlamalarının 21 Mart'ta yapılacağını açıklamış, BDP'de Nevruz kutlamalarında kendi belirledikleri tarihte alanda olacaklarını söylemişti.

Yıllardır halk arasında Nevruz bayramlarının gelenekselleştiği üzere aslında her yılın Mart ayının 3. Pazar günü kutlanmakta olduğu ve geçmişte 18 Mart tarihlerinde de bu bayramın birçok kez kutlanıldığı ise ayrı bir husus olarak karşımızda duruyor.

Ve nitekim de öyle oldu. Artık neredeyse alıştık diyebileceğimiz o bildik manzaralar da maalesef yine gerçekleşti. Polis Valilik kararı gereği Diyarbakır'da Nevruz kutlaması yapmak isteyen kalabalıkları engellemek, halk ise Nevruz'u kutlamak istedi ve gergin anlar ''doğal'' olarak yaşanmaya başladı. Molotoflar biber gazları ve taşlar maalesef yine havalarda uçuştu.

İstanbul'da da benzer görüntülere şahit olduk yine yeniden. Çeşitli semtlerde toplanan göstericiler Kazlıçeşme miting alanına gitmek istedi ancak yine yasaktı ve konulan yasak gereği polis,''doğal'' olarak yine müdahale etti. Havada yine uçuşan taşlar ve bibergazları molotoflar vardı. Hem göstericilerden, hem de polislerden yaralananlar oldu. Kamuya ait duraklar, toplu taşıma araçları ve işyerleri de maddi hasara uğradı.

Maalesef olaylar nedeniyle öldüğü iddia edilen (henüz netlik kazanmadı) elli yedi yaşında Hacı Zengin adında bir vatandaşı da kaybettik. Bu vesile ile sebebi veya siyasi kimliği her ne olursa olsun kendisine rahmet ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Doğal derken tırnak içine aldım o kelimeyi çünkü böyle olacağı önceden az çok belli ve dolayısıyla da gayet doğaldı. Zaten yıllardır hemen her Nevruz'da yaşadıklarımız gün gibi ortada. Olaylar hakkında daha detaylı bilgilere gazete ve haber sitelerinden zaten rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Neden ''doğal''... ?

Doğal çünkü olaylar öncesinden sonuna değin, birey, toplum ve idare olarak, Nevruz'un Ortak Akıl ile kutlanabilmesini sağlayacak huzur ve barış ortamını hiç birimiz gerektiği gibi oluşturamadık. Yine birbirimizi anlayamadık.

Orta Asya'dan Mezopotamya'ya kadar olan coğrafyada Nevruz'un aslında Türklerin ve Kürtlerin asırlardır kutlayageldikleri geleneksel ve''ortak''bayramı olduğunu yine idrak edemedik. Olaylarda şu yada bu daha çok suçlu, gibi detaylara girmenin de sonuçlar açısından pek bir anlamı yok diye düşünüyorum.
Nevruz kutlamalarının birtakım yasakçı metodlarla halk nezdinde de çoğunlukla böyle algılandığı üzere ''engellenmesini'' anlamsız buluyorum. 

Böyle yapılacağına ve karşılıklı inatlaşmalarla toplum her sene gerileceğine, her 21 Mart tarihi yada her yılın Mart ayının 3. Pazar günü, resmi bayram veya resmi tatil ilan edilse çok daha iyi olmaz mı  ?

Gelin artık ''ortak akılsızlık'' yapmayalım !

Nevruz Kutlu Olsun / Newroz Piroz Be


Twitter : @cngzkync