1 Eylül 2015

Diktatörlerin Sonu Nasıl Olur ?



Geçtiğimiz Pazar günü, CHP milletvekili Eren Erdem’in chpgundemi.com adlı haber sitesinde yayınanan röportajı okurken Erdem’in şu ifadesi dikkatimi çekti.

Erdem, ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sonunu nasıl görüyorsunuz?’’ sorusuna şu yanıtı vermişti ;

‘’Erdoğan’ın sonu, tarihteki diktatörlerin sonu gibi olacaktır. Ben hiç kazanmış diktatör görmedim. Hitler de, Mussolini’de kaybetti.’’

Peki bu son nasıl bir sondu ? İktidarlarını nasıl kaybetmişlerdi ?

Soruya cevap olarak verilen örnekteki Musolini ve Hitler dahil siyasi tarihe diktatör olarak geçen diğer liderlerin sonları nasıl olmuştu ?

Bu sorunun cevabını bulmak için gelin hafızalarımızı ve siyasi tarih bilgilerimizi tazeleyelim ve hangi diktatörün sonu nasıl olmuştuya kısaca birlikte bakalım.

Aslında bu sorunun cevabını çok uzak bir tarih sayılmaz, Aralık 2006’da eski Irak lideri Saddam’ın idamıyla da, Ekim 2011’de Kaddafi’nin linç edilerek öldürülmesiyle de sorgulamış ve hatırlamıştık ya neyse.

Şimdi, Erdem’in röportajındaki hatırlatmasıyla yeniden bazı tanınmış diktatörlerin ve halkların katline neden olmuş, onlara çeşitli şekillerde birçok acılar yaşatmış liderlerin sonlarına bakalım... neler olmuş, nasıl olmuş.

AUGUSTO PINOCHET

Şili’nin eski diktatörü Pinochet hakkında birçok dava açılmış. Allende iktidarını kanlı bir darbeyle sonlandırarak yıllarca Şili'yi baskı altında yöneten, binlerce kişinin yargısız infazından sorumlu tutulan Pinochet, yıllarca yargılanma korkusu çektikten sonra kalp krizi geçirdikten 1 hafta sonra 91 yaşında ölmüş.

SLOBODAN MİLOSEVİÇ

Balkanları kana bulayan eski Yugoslavya'nın, uluslararası ceza mahkemesince savaş suçu, insanlığa karşı suç işlemek ve soykırımla suçlanarak yargılanan Yugoslavya'nın eski devlet başkanı davası sona ermeden hücresinde ölü bulunmuş, kalp krizi geçirdiği söylenmiş.

ANTONIO DE OLIVEIRA SALAZAR

Portekiz'e kan kusturan diktatör Salazar, 36 yıl Portekiz'in başında kalmış. Salazar, 1968'de beyin travması geçirdikten iki yıl sonra ölmüş.

NİKOLAY ÇAVUŞESKU

24 yıl iktidarda kalan komünist lider Nikolay Çavuşesku Romanya halkına dayattığı baskı ve zulüm rejiminin ardından idama mahkum edilmiş. Nikolay Çavuşesku'nun, halkı açlık sınırındayken lüks ve ihtişama dayalı yaşamı, Macar asıllıların yaşadığı Timaşvar'da gösteri yapan halka ateş açılmasını emredince başlayan devrim hareketiyle son bulmuş. Devrim Meydanı’ndaki konuşması sert protestolarla yuhalanınca eşi Elena ile parti binasına sığınan Çavuşesku helikopterle kaçmaya çalışırken halk tarafından yakalanmış. Yakalandıktan birkaç gün sonra eşiyle birlikte vaktiyle emrindeki askerleri tarafından kurşuna dizilmiş.

BENİTO MUSSOLİNİ

Faşist baskılarla halkına her türlü eziyeti çektiren, kitap ve gazetelere sansür getiren ve birçok başka baskıcı uygulama yapan Mussolini, 2.Dünya Savaşında Almanya'nın hezimetini takiben 1945’te Alman üniformasıyla İsviçre'ye kaçarken İtalyan partizanlar tarafından yakalanmış. İtalya Kurtuluş Komitesi’nin öncesinde hakkında aldığı idam kararı hemen uygulanmış ve kurşuna dizilerek öldürülmüş. Mussolini, sevgilisi ve birkaç yandaşının cesetleri ertesi gün Milano'nun Loreto Meydanı'nda ayaklarından asılarak sergilenmiş.

FRANCISCO FRANCO

İspanya’yı iç savaşa sürükleyen ve ardından 36 yıl boyunca iktidarda kalan İspanyol diktatör Franco hiç bir zaman ‘devrik lider’ konumuna düşmemiş. İktidardayken hastalanmış. Tam 35 gün süren kalp sorunlarının ardından 83 yaşında acı çekerek ölmüş.

ADOLF HITLER

Tarihin en kanlı diktatörlerinden olan Hitler, 1934'te Hindenburg'un ölümü üzerine devlet başkanlığı ile başbakanlığı birleştirerek Almanya'da diktatör olmuş. 2. Dünya Savaşı'nda özelde Yahudi halkına ve genelde tüm dünyaya büyük acılar yaşatan Hitler, henüz netleşmemiş iddialara göre Mussolini’nin düştüğü duruma düşmemek için, Sovyet askerlerinin Berlin'e girişinden kısa bir süre sonra gizlendiği sığınakta eşi Eva Braun ile birlikte intihar etmiş.

ZİYA ÜL HAK

1977’de Pakistan’da seçimle başa gelen Zülfikar Ali Butto’yu devirmiş ve idam ettirmiş. 11 yıl süren diktatörlüğünün ardından ABD büyükelçisi ve kurmaylarının da bulunduğu bir sırada uçağının düşürülmesi sonucu feci bir şekilde hayatını kaybetmiş.

MOBUTU SESE SEKO

Zaire'nin eski diktatörü sürgüne gönderildikten birkaç ay sonra Fas'ın başkenti Rabat'taki bir hastanede kanserden ölmüş.

ALFREDO STROESSNER

1989'da devrilen Paraguay'ın eski diktatörü hakkında birçok suçtan soruşturmalar açıldığı sırada, ülkesinde yargıya hesap vermemek için kaçtığı Brezilya’nın başkenti Brasilia'da 17 yıl boyunca yakalanma, hesap verme ve hapsedilme korkusuyla ‘’yaşamış’’ ve 93 yaşında ölmüş.

POL POT

Kurduğu baskı rejiminde bir milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulan Kamboçya’nın Başbakanı Pol Pot, kendi destekçileri tarafından ömür boyu ev hapsine mahkum edilmiş. Kıyıcı Kızıl Kmer rejiminin bir numaralı ismi olan Pol Pot, Kızıl Kmerlerin açıklamasına göre 1998 yılında kalp krizinden, bir diğer iddiaya göre de sıtmayla mücadele ve sakinleştirici ilaçlar alarak intihar etmiş.

KIM IL-SUNG

Kuzey Kore'nin "ebedi başkanı" Kim İl-Sung beyin travması geçirerek ölmüş.

MUAMMER EL KADDAFİ

2011 yılında Arap Baharı'nın etkisiyle ülkede bir iç savaş yaşandı ve Ağustos 2011’de Kaddafi rejimi yıkıldı. Kaddafi, rejiminin yıkılmasının ardından kurulan Ulusal Geçiş Konseyi askerlerinden gizlenirken Ekim 2011 tarihinde, memleketi Sirte'de yakalandı ve tüm dünya tarafından izlenen görüntülerdeki gibi feci şekilde linç edilerek öldürüldü.

SADDAM HÜSEYİN

2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından 9 ay boyunca aranan Saddam Hüseyin doğum yeri Tikrit’te gizlendiği bir sığınakta ABD askerleri tarafından perişan bir halde bulundu. Aralık 2006’da idama mahkum edilen 24 yıllık diktatör, karardan 4 gün sonra asılarak idam edildi ve idam görüntüleri internette yayınlandı.

***

Evet bunlar bazılarıydı, atladıklarım veya araştırırken gözüme çarpmayanlar da olmuştur...

Eh, daha fazlasına da pek gerek yok sanırım...

Bu vesileyle ben de bir kez daha hatırladım ki hakikaten diktatörlerin sonları hiç iyi olmamış...

Yazarken bile insanın içi ürperiyor...

Gerçekten her birinin sonu ayrı dram...

Kendi halklarına ve başka ülke halklarına acılar yaşatan, insanların ölümlerine sebep olan, akla gelmez baskılarla insanlara zulmeden diktatörlerin sonlarının genellikle birbirlerine benzer şekilde trajik, dramatik ve ürkütücü olması gerçekten ibretlik...

İbretlerden ders almak gerek...

Hoş Kalın
@cngzkync