15 Aralık 2011

Boyun Borcu

Vay ben hükümetten yana değilim, vay efendim ben muhalifim ve hele de ‘’yandaş’’ değilim gibi sözlerle laf salatasına gerek yok. Ortada buz gibi ve hemen hemen sekiz senedir önüne gelen tüm sandıkların şampiyonu olmuş bir Ak Parti gerçeği var.
Şöyle bir geriye doğru bakalım. Genellikle sol görüşlü partilerin ve tabiki CHP’ nin temel politika ve toplumsal vaadlerinde yer almış olan ‘’ özgürlükler, sivilleşme, demokratikleşme ’’ ve dolayısıyla ‘’normalleşme’’ adına vaad edebileceği konuları birlikte hatırlayalım.
Ak Parti nin, bırakalım bunları, inanın on yıllarca dile dahi getiremediğimiz bir çok meselede, sol siyasetin önünde giderek, tam yada kısmen de olsa, bu konularda yasa ve diğer düzenlemeler yaparak meseleleri halletme yönünde topluma ve ülke demokrasisine kazandırdıklarını inkar edemeyiz elbette. Eksikleri ve hataları yok mudur ? Elbette vardır.
Peki ya tamam mı? Yeterli mi ?
Elbette her şey tamam değil. En tamam olmayan ve hayati önem taşıyan konu olan Yeni Sivil Anayasa ise halen beklemede. Evet birtakım girişimler var tabi, hiçbir şey yapılmıyor ve yok da değil. Yeni bir anayasa elbette bir ekmek misali gidip mahalle bakkalından alınabilecek kadar kolay bir mesele de değil.
Ancak, yakın tarihimizin demokrasi ayıpları olan gerçekleşmiş darbeler ve ‘’ Ergenekon ’’ başlığı altında toplanabilecek dava sonucu henüz netlik kazanmamış bazı darbe girişimleri sonrasında, Türkiye toplumu kendine sığınacak güvenli bir liman misali, sivil anayasasını aramaktadır.
Cumhurbaşkanlığı seçimi....
Şimdilerde siyasi gündemi oldukça meşgul eden bir başka mesele de Cumhurbaşkanlığı görev süresi ile ilgili belirsizlikler. CHP ve MHP Genel Başkanlarının görev süresinin 5 yıl olduğu yönünde beyanatlar vermelerinin ardından, TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek ten ise ‘’Cumhurbaşkanının görev süresine Meclis karar verir ve YSK uygular’’ yönünde net bir açıklama geldi.
Görünen o ki ; YSK 2012 de oldukça önemli bir takım kararlarla birlikte yine sıkça anacağımız kurumların başında gelecek.
Türkiye Siyasetindeki Fay Hattı.....
Kimileri Ak Parti de çatlak var veya yok tartışmasını sürdüredursun, bana kalırsa Türkiye Siyasetinde, çatlaktan da öte bir ‘’Fay Hattı’’ nın varlığı giderek belirginleşiyor. Fay Hattı nı oluşturan sarsıntılara sebep olması muhtemel plakalar da hemen hemen belli.
Başka bir deyişle 2012 de olası gördüğüm siyasi sarsıntılara dair, siyasi saflar giderek belirginleşmektedir. Bu safların, sıkılaştığını birkaç gün öncesine kadar gündemimizi oldukça meşgul eden Şike Yasası ile birlikte bu yasa teklifinin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından vetosu ve sonrasında da siyasilerce yapılan beyanatlarda açıkça gözlemlemek mümkündü.
Şike Yasası nı aynen kabul eden siyasiler, toplum nezdinde hanelerine eksi puan alırken, veto ederek dikkatleri üzerine çeken Sayın Cumhurbaşkanımız ise halk nezdinde koskoca bir artıyı hanesine eklemiş oldu.
Normalleşemedik....
Türkiye siyasi gündeminde ileriye dönük belirsizlikler halen devam ediyor ve dolayısıyla da henüz normalleşemedik. Önümüzdeki dönemin ve özellikle 2012 nin, siyasi tarihimiz açısından oldukça önemli olacağı kanaatindeyim.
Bu dönemi, sivil iradeyi tüm kurumlarda hakim kılarak, şikeci, çeteci ve cuntacılardan arınarak, gürültüsüz patırtısız, birbirimizin kimyasını bozmadan, geçirebilirsek ve elbette bir Yeni ve Sivil Anayasa üretmeyi başarabilirsek, şu ana kadar gözlemlediğimiz bir takım öncü sarsıntıların merkez üssü olan Türkiye Siyaseti Fay Hattı nda meydana gelecek herhangi bir şiddetli sarsıntıya rağmen, ülkemiz siyaseti büyük bir yıkımla karşı karşıya kalmayacak ve normalleşmeye devam edecektir.
Ak Parti nin Boyun borcu...
Ak Parti gerçeği, kendisine gösterilen teveccühün hakkını vermek adına yeni dönemde,  en önemli ülke meselelerinden biri olarak gördüğüm ve diğer bir çok meseleyi kökünden kalıcı olarak çözebilecek yeni ve sivil anayasayı, tüm kesimlerin ortak paydası olacak şekilde muhakkak oluşturmalıdır.
Ak Parti , ‘’ Çıraklık ve Kalfalık ’’ dönemi eserlerine ilaveten, ’’Ustalık Dönemi’’ adını verdiği yeni dönemde ‘’ Yeni ve Sivil Anayasa ’’ ile en kalıcı eseri yapmak ve ülke toplumuna sunmakla yükümlüdür.
Yeni Sivil Anayasa ; Ak Parti nin kendisine gösterilen teveccühün boyun borcudur.

15 Aralık 2011
Twitter : @cngzkync