23 Haziran 2012

Şehr-i Van Notlarım -3-


16 Haziran 2012... Feqiye Teyran Festival alanına vardığımızda saat 12:00 sularıydı, Miks (Bahçesaray) merkezinde, ortasından Müküs deresinin buz gibi ve gürül gürül sularının aktığı ve o derenin kıyısında bulunan enfes kokulu iğde ve ceviz ağaçların gölgesinde kurulmuş festival alanı oldukça kalabalıktı.
Kimler yoktu ki o ağaçların gölgesinde kurulu festival alanında... AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan, Ak Parti Ankara Mv.Tülay Selamoğlu, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Vali Yrd. Atay Uslu, Bahçesaray Belediye Başkanı Hayati Orhan, Bahçesaray Kaymakamı Orhan Aktürk, Ak Parti Eski Gen.Bşk.Yrd.Dengir Mir Mehmet Fırat, Ak Parti Batman Eski Mv. M.Emin Ekmen, Türkiye Yazarlar Birliği Y.K. Üyesi Bünyamin Yılmaz, Pusula Gazetesi Yazarı Ahmet Tezcan, Aksiyon Dergisi Yazarı Murat Tokay, Kanal 24 Televizyonu Parlamento Muhabiri Nagehan Akbulut Varol ile birlikte Kürt Akademisyenler ; Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Vahdettin İnce, Halit Sadini, Zeynel Abidin Zinar, Dr. Ayhan Tek, Berkan Bereh, Kuzey Irak’ta yayın yapan GK TV Muhabiri Sidar Basut, Haberx ve Rotahaber Yazarı bendeniz..ve adını anımsayamadığım diğer katılımcılar ve vatandaşlar hepbirlikte oradaydık, darısı gelemeyenlerin başına. Şimdiden söyleyeyim eğer bir mani çıkmaz ise 4.Feqiye Teyran Kültür Festivali çok daha farklı ve güzel olacak..
Festival açılış konuşmaları ile başladı, Gülşen Orhan, Hayati Orhan ve Vali Karaloğlu’nun konuşmalarının ardından aşağıda linkini bulacağınız Dengbejlerin yerel halk oyunları ve türkülerinden oluşan şahane gösterisi sonrasında gökyüzüne barış güvercinlerinin salınması ile festivalin açılış etkinliği sona erdi.
Van Valisi Münir Karaloğlu’nun çoğumuzu duygulandıran sevgi,barış, kardeşlik temalı açılış konuşması oldukça etkileyici idi. Hatta itiraf edeyim ben ve bir çok değerli katılımcı gözyaşlarına hakim olmadı.
Katılımcıları Kürtçe olarak selamlayan Van Valisi Münir Karaloğlu, Feqiye Teyran'ı, Van'a vali olarak atandıktan sonra tanıdığını ve bu zamana kadar tanımamasını kendinde eksiklik olarak gördüğünü söyledi. Karaloğlu konuşmasında ayrıca "Bu sadece benim eksiğim değil, bu Türkiye'deki eğitim sisteminin de eksiği. Eğer biz Yunus Emre'yi çocuklarımıza öğretirken Feqiye Teyran'ı, Mevlânâ Hazretleri'ni öğretirken Ahmed-i Hani'yi ve Mela Ceziri'yi anlatabilseydik, öğretebilseydik bugün yaşadığımız sorunların hiçbirini yaşamayacaktık.’’ dedi ve coşkulu kalabalıktan büyük alkış aldı..
Karaloğlu daha sonra ‘’Ama iyi yolda ilerliyoruz. Bakın Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ı defalarca Türkiye'de ret ve inkâr politikasının bittiğini söyledi. Biz buna inanıyoruz. Feqiye Teyran’ı bugün Türk'ü, Kürt'ü, doğulusu, batılısı, kadını ve erkeğiyle hep beraber onu anlamak için buradaysak bu, yeni Türkiye'nin ve Türkiyeliliğin göstergesidir. " dedi.
Festival açılış programının ardından, düzenlenen Yerel Yemekler Yarışması için Gülşen Orhan ve beraberindeki heyetle birlikte Yemek Yarışması nın düzenlendiği alana geçildi. Enfes görüntülere sahip yemeklerin tadımı sırasında, vali milletvekili ve diğer tadımcıların yüzlerindeki mutluluk ifadesi görülmeye değerdi. Nasıl mutlu olunmaz ki zaten o nefis tadları alırken.... 
Yemek Yarışması için yapılan tadımların ardından, yeni hizmete girecek bazı tesislerin açılışı olduğu bildirildi ve Van Valisi ve Bölge Milletvekilleri ile birlikte Bahçesaray’da Kapalı Spor Salonu ve Karayolları Bakım Şefliği açılışlarına gittik.
Bahçesaray Kapalı Spor Salonu’nun açılışında genç tekvandocuların gösterisi oldukça etkileyici idi. Bu kısa gösterinin ardından, kendilerine verilen basketbol topları ile, Vali Karaloğlu ve Mv. Gülşen Orhan’ın basket potalarına yaptığı atışlarda, keyifli anlar yaşandı. Vali Karaloğlu’nun basket atışlarında Mv.Gülşen Orhan’a oranla daha başarılı olduğunu belirtmeliyim.
Tesis açılışların ardından hep birlikte, eski Bahçesaray Bld.Bşk Naci Orhan’ın girişimleri ile onarılan ve adına bu festivalin organize edildiği Kürt Şairi Feqiye Teyran’ın türbesine gittik. Naci Orhan’ı emeklerinden dolayı buradan bir kez daha saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Türbe ziyareti sonrası yine gökyüzne guvercinler uçuruldu ve türbeye yakın noktada bulunan Feqiye Teyran’ın evine yürüdük. Yol güzergahında, üzerinde Feiqiye Teyran’ın şiirlerinden sözlerin yer aldığı Kürtçe ve Türkçe tabelalar vardı. Kürtçe sözler Gülşen Orhan tarafından seslendirilirken, Türkçe çevirisi de bir başka görevli tarafından seslendirildi. Böylelikle tüm katılımcıların Feqiye Teyran’ın mısralarını anlayabilmesi sağlandı.
Türbe ziyaretinden kalabalık bir konvoy eşliğinde akşam yemeğinin yenileceği, Karayolu tesislerindeki yemek davetine katıldık ve yemeğin ardından Miraç Gecesi etkinliklerine katılmak üzere festival alanına döndük.
Miraç Gecesi olması münasebetiyle festival alanına kurulan sahnede dua ve ilahiler okundu. Kürtçe okunan ilahilerin ardından organizasyon komitesi tarafından halka dağıtılan Dua Fenerleri gökyüzüne salındı ve semada muhteşem görüntüler oluştu... görmeliydiniz
Festivalin açılış gününden notlarımı paylaştım sizlerle...
İknci gün notlarımı paylaşana kadar hoş kalın..

-Dengbej Gösterisi İçin Tıklayınız http://youtu.be/-5Z2EANUjiE
-Miraç Gecesi İlahiler İçin Tıklayınız  http://youtu.be/gc5Jjfn0CVw
-Foto Galeri İçin Fotoğrafın Üzerini Tıklayınız
Feqiye Teyran 2012 Festival Açılışı Fotograf Galerisi 
23 Haziran 2012
Twitter : @cngzkync