1 Mart 2015

Ortak Açıklama'nın Anlamı

Hayır...

Ben bir çoğunun dediği gibi HDP ve Ak Parti heyetlerinin ''Ortak Açıklama'' yaptığı ve basit tanımla Müzakere Aşamasına geçme kararı verdiği 28 Şubat 2015'e ''tarihi bir gün'' demeyeceğim....



Tabi benim bunu dememem, asla yapılan ''Ortak Açıklama''nın değersiz ve önemsiz bir aşama olduğunu ifade ediyorum anlamında da değerlendirilmemelidir.

Elbette önemlidir ve barış ve daha fazla demokrasi adına çıkılan yolda, yani Çözüm Sürecinde yeni bir aşamadır. Barışa ve daha fazla demokrasiye olanak sağlayacak, buna destek olacak her türlü girişim ve hamleyi oldukça önemli ve değerli bulmakla birlikte, ben her hangi bir aşamada elde edilen başarıların doz aşılarak abartılmasından yana değilim.

Son dönemde Suriye'de yaşadığımız bir ''Nakli Kubur'' (Şah-Fırat) operasyonunda hükümet tarafından yapılmak istenen algı yönetiminde de görüldüğü üzere, ortak açıklamanın yapıldığı gün bir ''Zafer Günü'' gibi topluma sunulmamalıdır..

Toplumun, sürecin devamı esnasında meydana gelebilecek olası aksaklıklarda hayal kırıklıkları yaşamaması ve hızla gerilmemesi için gelinen aşama gereğinden ve aslından fazla asla abartılmamalıdır...

Bir diğer dikkat çekmek istediğim durum da, yapılan açıklamaların özellikle medya organları tarafından ''Silahsızlanma Çağrısı'' veya ''Silahlara Veda'' gibi yansıtılmasının gerçeği yansıtmadığı ve bunun bilerek veya bilmeyerek yapılmakta olan bir hata olduğu hususudur.

Yapılan açıklamalardan cımbızlama yaparak ve aslında belki de bir temenniyi gerçekleşmiş ve yapılmış gibi sunup ''Silahsızlanma Çağrısı'' diyerek topluma sunmak, tıpkı yukarıda bahsettiğim ve bu açıklamanın yapıldığı günü Şah-Fırat Operasyonunu ''Zafer Günü'' olarak sunma çabasına benzer bir yanlıştır.

Bu iki önemli bulduğum yanlışın barış ve daha fazla demokrasi adına yürütülen Çözüm Süreci'ne fayda değil aksine zarar verme ihtimalinin oldukça fazla olduğunu belirtmek ve bu konuda dikkatli davranılması gerektiğine işaret etmek isterim.

IŞİD ve diğer bölgesel gelişmelerin dayattığı gerçeklik, zaten halihazırda PKK'nin silah bırakması önünde uzunca bir süre daha duracak ciddi bir engel olarak görünmektedir. Dolayısıyla gelinen bu aşamada, yapılan açıklamaları Öcalan'dan PKK'ye silahsızlanma çağrısı gibi okumak ve topluma sunmak, açıklamaları yanlış okumak olduğu gibi, aynı zamanda toplumu da bilerek veya bilmeyerek yanıltmaktan ibarettir.

Yapılan ortak açıklamadan anlaşılması gereken, üzerinde anlaşmaya varılmış ve görüşülmesine karar verilmiş müzakere metninde yer alan maddelere paralel olarak, gerekli senkronize adımların atılmasını takiben, PKK'nin de bu atılmış adımlara karşılık olarak, Türkiye'ye karşı silahlı eylemlerine kalıcı olarak son vermesi olmalıdır, gelinen yeni aşama ve durum böyle okunmalı ve topluma da bu doğru haliyle yansıtılmalıdır.

Kaldı ki, Öcalan'ın silahların Türkiye'ye karşı kullanılmasına son verilmesi ve sivil siyasete merhaba denilmesi yönündeki niyet ve temennisi, ilk kez 28 Şubat 2015 te yapılan şu son açıklamada söz konusu olmamış, 21 Mart 2013 Newroz'unda Öcalan bu konuya dair çok önemli ve tarihi nitelikteki açıklamasını zaten o gün yapmıştır.


Yapılan ortak açıklamanın silahlı mücadele ile ilgili bölümünün 21 Mart 2013 Newroz'unda Öcalan tarafından yapılan açıklamadan esas itibariyle fazlaca bir farkı yoktur. Müzakerelerin Başlatılması ortak kararının alınmasına paralel Öcalan, daha önceki niyet ve temennisini tekrarlamış, çatışmasızlığın devamı ve silahlı mücadeleye kalıcı son verilmesi adına son dönemde kaybolmaya yüz tutmuş umutları tazelemiştir.

Ortak açıklama bir irade beyanı olarak ve hangi konuların görüşülmesi hususunda mutabakata varıldığının ve bu kararın topluma duyurulması anlamında önemlidir.

Unutulmaması gereken, görüşülmesine karar verilen ve müzakere taslağında yer alan başlıkların her birinin daha birçok başka alt başlığının da olduğu ve bu hususlarda henüz net adımlar atılmadığı gibi, kesin bir anlaşmaya da varılmadığı gerçeğidir. Şu aşamada anlaşmaya varılan konu sadece müzakere metninde yer alan ana başlıkların ve alt başlıkların nihayet görüşülmeye başlanmasıdır.

Ortak Açıklama, Müzakere Taslağı maddelerin görüşülmesine başlanması yönündeki kararın topluma resmi deklarasyonudur. Açıklama, aynı zamanda hükümetin esasen uzun süredir adeta kaçmaya çalıştığı ve toplumu seçim amaçlı oyalamaya çalıştığı Çözüm Süreci konusuna dair ''Müzakare'' aşamasına nihayet geçmesidir.

Bu ortak açıklama ile, HDP liderliğindeki egemen Kürt Siyasi Hareketi, Ak Parti'yi ''Müzakereye Başlama'' konusunda ikna etmiş ve Çözüm Süreci önemli bir virajı daha geçmiştir. Bunu daha net ifade etmek gerekirse, Ak Parti'nin barış masasını devirmesini engelleyen, masadan kaçmasına mani olan HDP, Türkiye'de barış ve daha fazla demokrasi adına oldukça önemli bir siyasi başarı sağlamıştır.

Ortak Açıklama aynı zamanda, Türkiye'de kalıcı barış ve arzulanan demokratikleşmenin sağlanması için HDP'nin barajı geçmesinin ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha ortaya koymuştur. Bu nedenle özellikle kararsız durumdaki seçmenler arasındaki, hiç değilse kalıcı barıştan ve daha fazla demokrasiden yana olanların, önümüzdeki genel seçimlerde HDP'nin barajı daha rahat geçmesi ve mecliste gerekli adil temsileyetin sağlanması için HDP'ye oylarıyla destek olmalarının, Türkiye'de daha fazla demokrasi ve kalıcı barışa ulaşabilmek adına en doğru tercih olacağı kanaatindeyim.

Ortak Açıklamanın, apar topar denilebilecek şekilde, daha bir kaç gün önce Bülent Arınç'ın ''Ortak Açıklama Yok'' mealindeki ifadelerinden kısa bir süre sonra yapılmış olmasına ve Cumhurbaşkanının havaalanında ortak açıklamaya dair kendisine yöneltilen sorulara verdiği sinirli ve sert cevapalara, yine Demirtaş'ın bugün ortak açıklamanın daha doğru anlaşılmasına katkı sağlayacak olan ''rehber'' niteliğindeki makul açıklamasına gösterdikleri ''feci'' diyebileceğim tavrına da dikkatinizi çekmek isterim.

Ortak açıklamanın, HDP'nin siyaset başarısı ve kararlılığıyla, Ak Parti içinde Hakan Fidan'ın istifası ile yeni oluşmakta olan fay hatlarıyla da etkileşim halinde ve Çözüm Süreci konusunda farklı düşündüğü görülen, Ak Parti içindeki bazı eski-yeni farklı fay hatlarına rağmen yapılmış olduğu düşünceme dikkatinizi çekerek yazıma son veriyorum.

Hoş Kalın
@cngzkync
Demirtaş'ın Ortak Açıklama Sonrasındaki Değerlendirmeleri