12 Haziran 2015

Seçmen Kime Ne Dedi

Son genel seçim sonuçları, iktidara muhalif hemen tüm kesimler için ve elbette daha fazla demokrasi, eşit yurttaşlık ve daha fazla özgürlük talebinde olan seçmen için önemli bir eşik oldu.

Bu sonuçları nihai bir ‘’kazanç’’ veya ‘’zafer’’ olarak tanımlamaktan ziyade, sonuçları yeni bir dönemin işareti ve başlangıç noktası olarak değerlendirmeyi daha doğru buluyorum.

Tek adamlık veya yeni bir Milli etiketli Şeflik dönemine doğru iktidar tarafından hızla sürüklenen Türkiye halkı, bu tehlikeye karşı önemli bir çoklukla ‘’uyanmakta’’ olduğunun işaretini verdi.

Gelinen nokta toplum ve yarınları için umut verici olmasına rağmen, bu umut verici pozisyonun elde tutulabilmesi artık çok daha önemlidir.

Gelinen durumun daha iyi sonuçlara evrilebilmesi için, hem bireylerin hem de artık ‘’eski’’ olarak tanımlamamız gereken AKP iktidarına muhalif siyasi partilerin, asla gevşemeden halkın kendilerine verdiği görevi yerine getirmesi gerekir.

Seçim sonuçları üzerinden bir değerlendirme ile halkın seçimin kaybedeni olarak AKP ve Cumhurbaşkanına, sonrasında ise Muhalefete, HDP’ye özetle şu mesajları verdiğini söyleyebilirm.

AKP’ye ne dedi...

Geldiğiniz nokta yola çıkarken bize verdiğin söz ve vaatlerle örtüşmüyor.

Kuruluştaki parti programına bağlı kalacak şekilde veya daha iyisiyle programını yenileyerek kendini toparlamaya çalış.

Genel başkanının kim olduğuna artık karar ver ve Saray vesayetinden kurtul.

Size bir önceki seçimde olduğu kadar güvenmiyoruz, güvenimiz her geçen gün daha da azalıyor, dolayısıyla sizi artık tek başına iktidar olma ayrıcalığından alıkoyuyoruz.

Başta hakkınızdaki yolsuzluk iddiaları olmak üzere gereğini yapmadınız ve yargıdan kaçtınız.
Yargılanmadan yola devam etmenize müsade etmiyoruz ve bu nedenle adil şekilde yargılanmanız için de muhalefete görev ve yetki verdik.

Yolsuzluk, yasaklar ve yoksullukla mücadele sözü vererek geldiniz ancak bunu başaramadınız.
Üstelik Üç Y dediğiniz mücadeleye toplum sizin yüzünüzden ‘’yalancılığı’’ ifade eden manada bir Y daha eklemek durumunda kaldı.

Duble yollar, köprü, tünel deyip durdunuz ancak istatistiklere göre vaatlerinizin %70 i bile gerçekleşmedi.

En önemli vaadlerinizden olan, ne YÖK’ü kaldırdınız, ne MGK’yi kaldırdınız, ne de seçim sistemi ve siyasi partiler yasasını değiştirdiniz.

Yeni Anayasa vaadiyle toplumu 13 yıl boyunca uzlaşma kültürüne uygun olmayan bir anayasa komisyonu kurararak oyaladınız.

G-20 sıralamasında ülkeyi 19. Ülke konumuna getirdiniz.

Her gün bir başka yalanınız deşifre edildi ama bizlerin gözlerinin içine baka baka yalan söylemekten vazgeçmediniz.

Kardeşimiz dediğiniz masum insanlar Roboski’de uçaklarla bombalanarak katledildiler.

Onlarca çocuğumuz emrinizdeki polisin gaz bombası fişekleri ile ve kafalarından vurularak öldürüldü.

Binlerce insanımız, inşaatlarda, fabrikalarda, tersanelerde, madenlerde sizin yönetim, uygulama ve denetim beceriksizlikleriniz sonucu hayatlarını kaybettiler.

Lideriniz Erdoğan meydanlarda analarımızı yuhalattı,

Hain ilan etmediği kimse kalmadı,

Ölülerimizi bile ayrıştırdı,

Bizleri ötekileştirmekten, ‘’afedersiniz’ diyerek aşağılamaktan geri durmadı.

Vesayeti altında olduğunuz Saraydaki liderinizin ‘’sen kimsin ya’’ şeklindeki kibir dolu ve ayrıştırıcı diline toplumda maruz kalmayan neredeyse yoktu.

Böyle giderseniz ve kendinize çeki düzen veremezseniz, bir sonraki genel seçimde ve hatta çok daha öncesinde, ANAP’ın çöküşüne benzer bir kader ile karşılaşmanız çok muhtemel.

Erdoğan’a ne dedi...

Seni oylarımızla seçtik ancak şu Başkanlık hayallerini artık bırak, biz buna ülke olarak ne hazırız ne de şu an böyle bir sistem değişikliğinin gereği var.

Zaten senin bahsettiğin ve istediğin sistem, Başkanlık Sisteminin aslı ile uzaktan yakından benzer değil.

Hayalini kurduğun sistemin Esad’ın Suriye’deki, Kaddafi’nin Libya’daki sisteminden bir farkı olmadığını biliyoruz.

Makamında gereği gibi otur ve mevcut Anayasanın sana belirlediği sınırlar içine çekilerek Anayasal suç işlemeyi bırak ve sadece yüklendiğin görevi yap.

Namusun ve şerefin üzerine verdiğin tarafsızlık sözünü artık tutmalısın.

Hakkındaki hiçbir suç iddiasından gücü elinde tutarak veya yargıyı kendi vesayetin altına alarak kurtulamazsın.

Biz halk olarak senin en adil şekilde yargılanman için gerekli koşulların oluşturulması adına muhalefete ve TBMM’ye görev verdik.

Muhalefete ne dedi...

Bizler iktidara gereken uyarıyı yaptık ve ona verdiğimiz tek başına iktidar olma yetkisini elinden aldık.

Tüm muhalefet partileri olarak bizlerin ortak aklını yansıtacak şekilde bir ortak protokol hazırlayın.

Seçemene vaadettiğiniz ekonomik iyileştirmeleri hemen devreye sokun ve ekonomiyi tökezletmeycek tedbirleri acil alın.

AKP ve Erdoğan'ın bir erken seçim veya AKP azınlik hükümeti veya AKP'nin içinde bulunduğu bir kalıcı veya geçici hükümet kurulması tuzağına düşmeyin.

İktidarın İç Güvenlik Yasası gibi yanlış icraatlarını hemen durdurun.

İktidar ve mensupları haklarındaki yolsuzluk, silah kaçakçılığı, kara para ticareti, rüşvet, irtikap vs iddiaları ile ilgili olarak, onları adil şekilde yargılayın.

Parlamenter sistemi yeniden rayına oturtun.

Bu seçimlerde her birinize verdiğimiz yetkiye uygun olarak, beklentilerimizi hanginiz yerine getirir ve seçim öncesi taahhütlerine sadık kalırsa, bir sonraki seçimlerde bizler ona daha fazla destek olabiliriz.

HDP’ye ne dedi...

Söylemleriniz bizlere umut verdi, sivil siyasetteki ısrarınız ve barış adına çabalarınızı takdir ediyoruz.

Etnik temelli siyaseti terk edişiniz ve bölgesel bir siyasi parti olma durumundan tüm Türkiye halklarını kucaklayan bir siyasi anlayışa evrilmenizi doğru buluyoruz.

Seçim barajını yıkmanız için size birçok farklı kesimden az veya çok destek verdik ve Yeni Yaşam programınızı oylarımızla takdir ettik, bu yolu bırakmayınız.

Çözüm Süreci kapsamındaki tüm barış ve toplumsal demokratikleşme amaçlı faaliyetlerinizi daha etkin sürdürebilmeniz için sizi mecliste daha güçlü kıldık.

Bir sonraki seçimde sizi meclise daha güçlü taşıyabilmemiz için yenilediğiniz söylem ve politikalarınızı korumaya, onlara sadık kalmaya özen göstermelisiniz.

İktidara karşı yürüttüğünüz etkili muhalefetten memnunuz ve bu başarılı muhalefet duruşunuzu bu dönemde de devam ettirmenizi istiyoruz.

***

Seçmen kime ne dedi noktasında, daha onlarca şey sıralayabiliriz elbette, belli başlı ve aklımda kalan bence önemli olanları sizlerle paylaşmaya çalıştım.


Hoş Kalın
@cngzkync