21 Mayıs 2013

İstanbul Operasyonu

Asıl konuya geçmeden önce İstanbul’un önemini ifade etmek açısından, İstanbul’a ait genel ve yerel seçimler açısından bazı istatistiki verilere birlikte bir göz atalım.

2009 Yerel Seçim Verileri...

TÜİK 2009 verilerine göre Türkiye Geneli Kayıtlı Seçmen Sayısı 39.809.274 kişi, bu sayının 2009 yerel seçimlerinde %84,2 sini oluşturan 33.510.343 kişi oy kullanmış. 2009 yılında Türkiye Geneli Kayıtlı Seçmen Sayısının 8.709.274 ‘i İstanbul seçmeni ve bu sayıdan 7.103.932 kişi oy kullanmış.

İstanbul’daki 7.103.932 seçmenin 2009 yerel seçimlerindeki oy kullanım oranı, Türkiye geneli seçmenlerin oy kullanma oranı olan %84,2 den daha düşük ve %81,6 olarak gerçekleşmiş. TÜİK verilerine göre, gerçekleşen 2009 yerel seçimleri sonucu, Türkiye’deki 1453 belediyenin 39 u İstanbul’da ve bu 39 belediyenin 27 sini Ak Parti kazanırken, 12 sini CHP kazanmış.

2011 Genel Seçim Verileri...

TÜİK 2011 verilerine göre, Türkiye Geneli Kayıtlı Seçmen Sayısı 52.806.322 kişi, bu sayının 2011 genel seçimlerinde %83,2 sini oluşturan 43.914.948 kişi oy kullanmış. 2011 yılında Türkiye Geneli Kayıtlı Seçmen Sayısının 9.397.323 ‘i İstanbul seçmeni ve bu sayıdan  8.132.340 kişi oy kullanmış.

İstanbul’daki 8.132.340 seçmeninin, 2011 genel seçimlerindeki oy kullanma oranı, Türkiye geneli seçmenlerin oy kullanma oranı olan %83,2 den daha yüksek ve %86,5 olarak gerçekleşmiş. TÜİK verilerine göre, gerçekleşen 2011 genel seçimleri sonucu, TBMM deki 550 Milletvekilliğinin 85 adedi İstanbul Milletvekilliklerinden oluşmuş

İstanbul İlçe Belediyelerinde Durum...

Yerel seçimlerde İstanbul’da Ak Parti belediye başkanlığını 3.105.555 geçerli oy ile kazanırken, CHP İstanbul Belediye Başkanlığı seçimini 2.568.710 alarak sadece 536.845 oy farkıyla kaybetmiş.

CHP, 2009 yerel seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanlığı’nı kaybetmiş ancak İstanbul’un Beşiktaş, Şişli, Bakırköy ve Kadıköy gibi en kalabalık ilçelerindeki seçimleri ise kazanmıştı.

İstanbul Neden Önemli ?...

Yukarıda aktarmaya çalıştığım TÜİK istastikleri İstanbul’un Türkiye siyasetindeki önemini aslında ortaya koyuyor. Istanbul’da elde edilecek genel seçim ya da yerel seçim başarısının, iktidar hedefleyen partiler açısından önemi gayet net. İstanbul başta seçmen sayısı olmak üzere Türkiye siyasetinin belirleyicisi.

Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, İstanbul’u genel seçimler öncesi kazanacak olan siyasi parti çok ciddi bir güç elde edecekken, diğer yanda İstanbul’u kaybedecek olan siyasi parti de gücünden ve etkisinden çok şey kaybedecek.

 İşte bu yüzden olsa gerek, İstanbul önemli ve kulislerde İstanbul Belediye Başkanılı için türlü türlü senaryolar konuşuluyor

Kulislerde Konuşulan Adaylar...

Yerel seçimler öncesi İstanbul Belediye Başkanlığı için kulislerde aday olarak ismi geçenler bir hayli fazla.
İktidar partisi olan Ak Parti’nin 3 yıl görev süresi dolan isimlerinden olan Egemen Bağış, Binali Yıldırım, Ertuğrul Günay ve hali hazırda belediye başkanlığını yürüten Kadir Topbaş ’ın isimleri bir hayli öne çıkmış durumda. Bu isimlerin yanı sıra, partiye yeni katılan Numan Kurtulmuş ’un da ismi İstanbul adaylığı için belirgin şekilde öne çıkıyor.

Binali Yıldırım ’ın daha önce medyaya yansıyanın aksine İzmir’den değil İstanbul’dan aday olacağı, Ertuğrul Günay ‘ın ise İstanbul değil, İzmir’den aday olacağı ve hatta hali hazırda İzmir için seçim çalışmalarına başladığı kulislerde sıkça dile getiriliyor.

CHP nin İstanbul ile ilgili olarak kulislerde adı sıkça geçen adayları ise Gürsel Tekin ve Mustafa Sarıgül olarak göze çarpıyor.

İstanbul İçin Operasyon...

İstanbul için kulislerde konuşulan adaylar kim olacak konusu dışında bir başka çok önemli konu ise iktidar partisi Ak Parti’nin İstanbul’da kaybetmesi için, Ak Parti alerjisi olan partiler ve bir takım cemaatler arasında bir seçim ittifakının söz konusu olduğu.

Konuşulanlar Mustafa Sarıgül ’ün, Ak Parti karşıtı olan grupların, Ak Parti’den İstanbul Belediyesini alabilmek ve genel seçimler öncesi Ak Parti’ye ciddi bir yara verdirebilmek adına, üzerinde ittifakla buluştukları aday olduğuna işaret ediyor.

Cemaatin Tutumu Ne Olur ?...

Özellikle toplumda ‘’Gülen Cemaati’’ olarak bilinen gurubun Mustafa Sarıgül’ü İstanbul için yerel seçimlerinde ‘’örtülü’’ şekilde destekleyeceği ve Ak Parti ile aralarında geçen, 7 Şubat ‘’MİT Kadro Krizi’’ nden bu yana yüzeye pek yansımasa da arka planda kıyasıya devam eden çekişmede kendince bir başarı sağlamayı hedeflediği kulislerde sıkça dile getiriliyor.

Aslen inanç temelli ve Türk-İslam sentezli bir anlayış çerçevesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü bildiğimiz, okul ve dershaneler yoluyla eğitim ve kurmuş olduğu bazı dernekler vasıtası ile insani yardım gibi amaçlarla, ‘’hizmet gönüllülüğü’’ esasına bağlı olarak kurulup geliştiğini, bu nedenle de toplumun bir kesimi ve hatta zaman zaman devlet tarafından destek gördüğünü bildiğimiz bir cemaatin, böyle bir siyasi ittifakta yer alarak politika yapıp yapmayacağını bize elbette zaman gösterecek.

Cemaatin lideri konumundaki Sayın Fethullah Gülen ‘in ‘’Biz siyasi partilere aynı uzaklıkta değil aynı yakınlıktayız’’ sözü her ne kadar cemaatin/camianın  siyasete hiç de uzak olmadığını gösterse de, elbette bekleyip görmek gerekiyor.

Kişisel kanaatim başarılı siyasetçi Sayın Mustafa Sarıgül ‘ün bu tip bir ittifakın adayı olarak hareket etmeyeceği ve siyasi kariyer planının çok daha farklı olduğu yönünde.

Sussan gönül razı değil, söylesem belki bir tesiri olur babından....

Temennim şudur ve gönül ister ki, kalıcı barışa ve daha fazla özgürlük ve demokrasiye emin adımlarla kararlılıkla ilerleyen bu güzelim ülkede, herkes kendi icraat sınırlarını iyi bile ve bir diğerinin sınırını ihlal edip,zamansız ve gereksiz gerginlik, kargaşa ve kaosa yol açmaya...

Hayırlısı diyelim...

Hoş Kalın
21 mayıs 2013
@cngzkync