21 Nisan 2011

Veto Ayıbı !...Buyur Burdan YSK !

Buyur burdan yak denir ya hani, aynen bu durum hasıl oldu bugün YSK nın 12 bağımsız milletvekilinin adaylığını veto etmesiyle.
Seçim sathı mahalline girdiğimiz ve açıkçası birtakım provokatif eylem ve söylemlerin sıkça yaşanmasını beklediğimiz şu süreçte her gün yeni bir hadise ile ülke gündemi oradan oraya savrulur oldu. Güne Bedri Baykam’ın , şahsen tereddütsüz kınadığım bıçaklı saldırıya uğraması olayı ile başlamış ve bu konu ile gündem meşgul iken, akşam saatlerinde saat tam 19:27 de YSK nın şok eden veto kararı ile gündem tamamen değişti ve bu veto kararına odaklandı.
YSK nın yapısal olarak Yargıtay ve Danıştay tarafından seçilen üyelerle seçilmiş bir kurum olduğunu hatırlatarak sözlerime devam etmek istiyorum. Unutmamalıyız ki YSK yurt disindaki vatandaslarımızın oy vermeleriyle ilgili engeli de koyan kurumdur. Ayrıca İlhan Cihaner’in CHP adayi olmasinin önünü de bu kurum saglamıştır diyebiliriz.  Dolayısıyla bu karar açıklanır açıklanmaz bu ‘’veto ayıbını’’ direkt olarak Ak Parti ile ilişkilendirmeyi de bu bilgiler nedeniyle oldukça haksız buluyorum. Bu karar Ak Parti’ye birşey kazandırmayacağı gibi tam tersine onu iddialı olduğu demokrat kimlik açısından oldukça zora sokacağı göz ardı edilmemelidir.
Bu karar neticesinde, özellikle BDP li milletvekillerinin bağımsız olarak aday olamamalarının getireceği sosyal ve siyasal sorunların ülkemizin başını hem yurt içinde hem yurt dışı platformalarda oldukça ağrıtacağını söylemek sanırım hiç de yanlış olmayacaktır.
YSK kararını görülen o ki mevcut yasalar doğrultusunda kanunen almıştır, dolayısı ile karar kanuni denilebilir ancak hukuki olduğu ise elbette çok tartışılır bir noktadadır.
İsteyerek ya da istemeyerek, YSK nın aldığı bu veto kararı olası sonuçları itibariyle toplumun kardeşliğinin dibine yerleştirilen sinsi bir dinamittir. ! Bu ister bilinçli ister kanuni mecburiyetler ndeniyle alınmış olsun, genel duruşu itibariyle bir ‘’demokrasi ayıbı’’ olarak siyasi tarihimize kara bir leke olarak düşmüştür.
Bu noktada , demokrat duruşundan her fırsatta övgü ile bahseden Ak Parti’nin öncelikle bu veto ayıbı karşısında dik duruş göstermesi gereklidir.  Ak Parti‘nin bu vetoya duyarsizlik gostermesi ve gerekeni yapmamasi  Ak kelimesine dusecek kara bir leke olacaktır. Ak Parti ne kadar demokrat oldugunu simdi ve hemen gostermeli ve veto ile ilgili dogru yerde durmalidir!
Elbette aynı şekilde diğer siyasi partiler CHP, MHP ve diğerleri de bu ayıp karşısında doğru duruşu sergilemeli ve sorunun çözümü için mümkün olabilecek her formülü el birliğiyle ortaya koymalı ve seçimleri adil bir ortamda gerçekleştirmelidirler.
Aksi tavır ve duruşlarda bu seçim maalesef  ‘’adil’’ bir seçim olarak siyasi tarihimize geçemeyecektir. Bu "veto ayibiyla" secime girilirse bu secim adil degildir ! Şaibeli bir secim olarak tarihe gececektir..!
Bu vetolar ile seçimlere gidildiğinde ilk görünen bu durumun , BDP içindeki şahinleri harekete geçirebileceği  ve buna paralel olarak da terör örgütünün bir takım eylemler gerçekleştirebileceğidir. Bu durumun iç siyasette milliyetçi duyguları tetiklemesi nedeniyle, öncelikle MHP nin oy oranlarının öncelikle İç Anadolu ve Orta Anadolu’da artmasına yol açabileceği ihtimal dahilindedir. YSK bu durumda bir anlamda MHP nin çok konuşulan barajı aşıp aşamaması ile ilgili risklerine bilerek yada bilmeyerek olumlu yönde katkı yapmış olacaktır. 
CHP ise YSK nın bu kararı sonrasında adeta suya sabuna dokunmadan, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da en karlı çıkacak partilerin başında yer alacaktır. Tabiki sahillerdeki oy oranını da koruyacak ve bir miktar arttıracaktır.
Ak Parti nin yanılgıya düşerek Doğu ve Güneydoğudaki rakiplerinin bu veto kararı ile yara alması sonucu, Kürt vatandaşlarımızın oylarının otomatikman kendi partisine geleceğini düşünmesi  ve veto kararı karşısında sessiz kalması durumunda ise kanaatim odur ki tam tersine kendisine bölgede ciddi bir oy kaybı yaşatacaktır. Ak Parti yi bu durumdan kurtaracak tek doğru hamleyi ise samimiyetle bu sorunun çözümüne çaba sarf etmek olarak görüyorum.
YSK nın bu ‘’tarihi’’ kararı daha doğrusu ayıbı, şimdiye kadar öngörülmüş tüm seçim tahminlerini ve anketlerini de adeta alt üst etmiştir. Bu veto ayıbının olduğu gibi kalması durumunda, tüm tahmin ve değerlendirmelerin yeniden gözden geçirilmesi gerekecektir.

19 Nisan 2011
Twitter : @cngz_kync