30 Nisan 2011

SÖYLEŞİ : Ak Parti Hatay Mv. Prof.Dr.MUSTAFA ÖZTÜRK


Bugünkü Konuğum , şu anda Ak Parti Hatay Milletvekilliğini yürüten ancak yeni dönemde milletvekili aday listelerinde adı yer almayan Sayın Prof.Dr.Mustafa Öztürk.  Bir süre önce açıklanan milletvekili aday listelerinde adının yer almaması geniş bir çevre tarafından açıkası oldukça garipsenen ve konuşulan, Sayın Öztürk ile kendisini daha yakından tanımak , milletvekilliği görev süresi sonrasındaki  süreci ve gündemdeki meseleler  hakkında söyleştik.  Samimiyeti  ve paylaştığı tüm bilgi ve açıklamalar nedeniyle kendisine çok teşekkür ediyorum.
-Sayın Öztürk, Yeni Dönemde Sayın Erdoğan Tarafından ,  Yeniden Milletvekili Adayı Gösterilmediniz. Söyleşimize ‘’ Aday Gösterilmediğinizi Duyduğunuz İlk Anda  Neler Hissettiniz ?’’ Sorusuyla Başlamak İsterim.
Bir anlık bir burukluk oluyor insanda.  Milletvekili olmadan da bu ülke için yapılacak çok şey var diyorsunuz sonra. Hayırlısı olsun. 
-Aday Gösterilmemeniz Sizin İçin Süpriz Mi Oldu Yoksa  Aday Gösterilmeyeceğinizi Bekliyormuydunuz ?
Seçim sistemi kanunu böyle olduğu sürece herkes için aday olup olmama sürprizlerle doludur.
-Milletvekilliği Süreniz Resmen Bittikten Sonra, Partideki Görevleriniz Kaldığı Yerden Devam Edecek Mi? Aslında Siyaset Devam Edecek Mi Sizin İçin Yoksa Artık Mesleğinizle İlgili Mi Devam Edecek Yaşantınız Diye Sormalıyım Sanırım ? Paylaşırmısınız ? Gelecek Planlarınız Hazır Mı , Var Mı ?
Siyasetle de uğraşacağım, ama birikimlerimi ve tecrübelerimi daha geniş kesimle paylaşacağım. Çevre konusunda uygulamaya dönük daha geniş çalışmalar içinde yer alacağım. Ülkemizde yaşabilir çevre için yapılacak çok şey var. 
-Sizce Aday Gösterilmemenizin Ardındaki Gerçek Sebepler Neler Olabilir  ? Sayın Başbakan İle Diyalogunuzda Milletvekili Olarak Görevleriniz Ve İcraatlarınız Hakkında Bir Sorun Yaşandı Mı Bugune Kadar ?
Ben Başbakanla 1994 yılından beri beraberim. Yıllardır bürokratlık yaptım. 18 yıldır hiçbir sorunum olmadı. Ben proje adamıyım. Projelerimi ve düşünceleri toplumun tüm katmanları ile paylaşmaya devam ederim.
-Sayın Öztürk, Hepimizce Bilindiği Üzere Bazı ETÖ Sanıklarının CHP Ve MHP’den Aday  Oldu Bu Durumu Nasıl Değerlendirmektesiniz ?
Demokrasi, saydamlık ve hesap verilebilirlik için talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Darbecileri halka seç ve onları dokunulmaz yap diye sunmak çok çirkin bir tavır. Bunların halk ile değil de kimlerle organik bağ içinde olduklarını göstermektedir.
-Devam Eden Etö Davası Sizce Türk Siyasi Ve Toplumsal Hayatına Nasıl Bir Etki Yaratmaktadır ?
Dokunulmaz olan darbecilere, post modern darbeciler, e-muhtıracılara dokunulacağını ve yargılanacaklarını, hesap vereceklerini halkımız öğrendi.  Milletin iradesinin üzerinde iradenin olmadığını bu millet öğrendi. Bu kervan artık bence daha demokratik yürüyecektir.
-Sizden Birer Cümle İle Bazı Önemli İsimleri Değerlendirmenizi Rica Edeceğim.
-Merhum Turgut Özal ?
İcraat adamıydı. Bu ülke için farklı sesti. Ülkede liberal ekonomiyi ilk uygulamaya koyan, sivilleşmenin ilk adımlarını atan kişiydi
-Merhum Alparslan Türkeş ?
1960 darbesini yapanların yanında ırkçı söylemleri ile tanınan kişiydi
-Merhum Bülent Ecevit ?
Demokrasiye inanmış ama özümsememiş, sosyal demokrat ama uygulayamamış, duygusal şiirler yazan, Kontgerillayı teşhis etmiş ama bir şey yapamamış bir lider. Şiirlerini severim. Devlet adamlığı noktasında bende bir iz bırakmadı.
-Sayın Kenan Evren ?
1980 darbesinin başı, Diyarbakır cezaevi, 12 Eylül çağ dışı anayasası, kan, göz yaşı
-Sayın Süleyman Demirel ?
7 defa giden 6 defa gelen demokrasi adına kılını kıpırdatmamış, sözü ile özü bir olmayan bir lider.
-Sayın Deniz Baykal ?
Demokrasiyi özümsememiş, demokrasi dışı çıkışlara sessiz kalmış, bir gecede bir kasetle giden bir lider.
-Sayın Recep Tayyip Erdoğan ?
Belediye başkanı iken bir şiir okudu diye hapse atılmış, kurduğu partinin genel başkanı olarak seçime girememiş, 27 Nisan’da e-muhtırasına siz benim memurumsunuz oturun oturduğunuz yerde diyen, altyapı hizmetlerine öncelik veren, risk almayı ve mücadele etmeyi seven bir lider. Demokrasi, özgürlük, insan hakları, hesap verilebilirlik adına daha yapması gerekli çok işi var.
-Ak Parti’de Yeniden Aday Gösterilmeyen Milletvekillerinden, Aday Gösterilmemesi Nedeniyle Sizi Şaşırtan  İsimler Oldu Mu  ?
Aday olmayan birçok arkadaş oldukça kapasiteli kişilerdir. Milletvekilliği dışında da bu arkadaşların önümüzdeki günlere başarılı çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Bu arkadaşlarla 4 yıl birlikte olmaktan ve onları tanımaktan çok mutlu oldu.
-Twitter Ve Diğer Sosyal Medya Araçlarının Siyasetçiye Fayda Sağladığını Düşünüyormusunuz? İzlediğimiz Kadarıyla Oldukça Aktif Bir Twitter ve Facebook Kullanıcısısınız, Twitter ve Facebook un Faydalarını Bizlere Nasıl İfade Edebilirsiniz?
Siyaset yapıyorsanız herkesimdeki insanlarla diyalog ve iletişim içinde olmak gerekiyor.  İletişim çağında bu gereklidir. İnsanlarla yüz yüze, göz göze iletişime devam edildiği sürece. Halkla sohbet ve muhabbet  edildiği sürece. Bu sohbetlerin ve yüz yüze diyalogların yeri bir başka oluyor.
-Samimi Bir Değerlendirme Yapmak Gerekir İse Ak Parti İktidarları Süresince Hangi Konuda Evet Bunu Başaramadık Ve Tam Anlamıyla Gerçekleştiremedik Dersiniz ?
Entegre Su Yönetimi Kanunu, Çevre Ajansı Kanunu, Atık Kanunu, Temiz Hava Kanunu, Yani çevre için yapılacak daha çok iş var.
-Seçimlerle İlgili Olarak Partinizin Ve En Ciddi Rakibiniz Olan CHP ve MHP’nin Oy Oranları Hakkında Tahmininizi Alabilirmiyim ? Nasıl Bir Oy Oranı Partiniz Açısından Başarı Ve Hangi Oy Oranı Başarısızlık Olacaktır ?
YSK saçma ve iki zıt kararından önce MHP baraj altı kalabilirdi. Ama şimdi barajı aşabilir. CHP şu ana kadar ciddi bir proje sunamadı. Uçuk fikirleri hariç.  Bu seçimlerde tüm partiler AK Partiye saldıracaklar. Allah Başbakanın yardımcısı olsun.  Şimdiden bir tahminde bulunmak çok yüzeysel kalır.
-MHP Nin Baraj Altında Kalma İhtimali Çok Konuşuluyor, Sizin Görüşleriniz Bu Konuda Nedir ? Size Göre De Böyle Bir Riski Varmıdır MHP Nin ?
Yukarıda da değindiğim gibi YSK saçma sapan kararı iki partiye yaramıştır. MHP ve BDP. YSK kararı özellikle MHP barajı aşmasına önemli katkı vermiştir.
-Sayın Devlet Bahçeli’nin , Sayın Fetullah Gülen Hakkında Yaptığı Ve Çok Konuşulan Açıklamaları İle İlgili Olarak Görüşlerinizi Alabilirmiyim?
Yakışıksız ve gayri ahlaki buldum.  Parti liderleri sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına köstek değil destek olmalılar. Maazallah bunlar birde iktidara gelseler tüm sivil toplum örgütlerini istedikleri yönlendirmeye çalışırlar.
-Sayın Öztürk, YSK Kararlarını Hukuki Buluyormusunuz ? Değerlendirmelerinizi Paylaşırmısınız ?
YSK kararı bir faciadır. Bir insanın ölümüne, 50 kişinin yaralanmasına ve onlarca işyerinin tahribatına sebep oldu. Belgeler eksikse çağırırsın insanları bunlar bunlar eksik dersin.  Sakin bir şekilde sorun çözülebilirdi. Ama öyle yapmadı. Ülkeyi kısa sürelide olsa kaos ortamına sürüklediler. YSK kararları denetime tabi olmalıdır.
-YSK Kararı Değişmeseydi Sizce Seçim Sonuçlarını Nasıl Etkiler Di ? Karardan Bir Anlamda Dönülmesini Nasıl yorumluyorsunuz ? YSK Kararlşarı Protestolarında Ölen ve Yaralanan Vatandaşlarımız Oldu, Karardan Dönülmesi YSK yı Tüm Bu Olup Bitenler Konusunda Aklar Mı?
BDP’li bağımsızlar ülke genelinde tanınmıyorlardı, tanınır oldular. Birkaç daha fazla adayının milletvekili seçilmelerine katkı verdiler. Ayrıca ülkenin batı tarafında da MHP oyunun artmasına ve barajı aşmasına sebep oldular
-Ak Parti Demokratik Açılım Çalışmalarında  Sizce Başarılı Olabildi mi ?Süreci Nasıl Değerlendiriyorsunuz ?
12 Eylülde mini bir anayasa değişikliği yapıldı. Yetmez. Ülkenin demokratikleşmesi, özgürleşmesi, tüm kurumların hesap verebilir yapıya gelebilmesi için köklü anaya değişikliği şart. Parlamenter demokrasi esas alınmalıdır. Bu anayasa ile bu ülke maddi olarak kalkınırı ama sosyal olarak gelişmesi mümkün değildir. Eğitim sistemi anayasa ile köklü değişikliğe tabi tutulmalı.
-Sizce Mecliste Başörtülü Milletvekili Olabilmeli Midir ? Ak Parti Bu Sorunu Yeni Dönemde Çözecek Mi ?
Bu dönem demokrasiye, seçme seçilme özgürlüğüne inanan tüm partiler seçilebilecek yerlerden başörtülü bayan adaylar koymalıydılar. Dengeler, dengeler diyerek nereye kadar?  Bu ülkede hala bu konular sorunsa demokrasi adına önemli adımların ve yasal çalışmaların yapılması şart. Bu konular artık ülkede sorun olmaktan çıkmalı. Kimsenin giyiminden, kuşamından dolayı seçilme hakkı özgürlüğü kısıtlanmamalıdır. Özgürlükler cesaretli çıkışlarla başarılır, elde edilir.
-Sizin Çevreye Son Derece Duyarlı Biri Oldugunuzu Biliyoruz, Adeta Tüm Konsantrenizi Çevre İle İlgili Konulara Yöneltmiş Birisiniz, Başlıklar Halinde Gitmek Gerekirse, Size Önce Nükleer Santral ve Enerjisi nin Türkiye Açısından Değerlendirmesini Sormak İsterim ?
Japonya’da yaşanan nükleer kaza birçok olayı da içinde barındırıyor. Birincisi teknoloji, ikincisi deprem, üçüncüsü tsunami. Japonya’da yaşanan nükleer felaket tüm yönleri ile iyi incelenmeden Türkiye’de proje çalışmalarına başlanılmamalıdır. Rusya teknolojisi uluslar arası uzman müşavirlik kurumları tarafından iyice incelenmeden proje çalışması uygulamaya konmamalıdır. Türkiye nükleer teknoloji konusunda önemli adımlar atmalıdır, dünyada yaşanan sorunları, faydaları da iyi inceleyerek .
-Bazı Kaynaklarda Global Isınma ve Ozon Tabakasındaki Problemin Bu Hızla Gitmesi Sonucunda Yaklaşık Elli Yıllık Bir Projeksiyonda, Kuzey Amerika Kıtasında Çölleşme Beklendiği Belirtiliyor. Bu Durumda O Bölgede Bulunan Kanada ve ABD nin Gelecek Planlarında ‘’Yeni BirYurt’’ Arayışı Söz Konusu Olabilir mi?  Bir Süper Gücün Yeni Bir Vatan Toprağı Arama Gereği Duyduğunu Varsayarsak , ABD Veya Benzeri Bir Ülke Bölge Yeni Yerleşim Yeri Olarak Kendine Enerji Kaynaklarının Oldugu Bir Bölgeyi Mi Seçer ? ABD nin Ortadoğu İle Bu Denli İlgili Olmasının Ardındaki gerçekliklerden Biri Olarak Bunu da Görebilirmiyiz ?
Küresel ısınmaya sebep olan ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Gelişmiş ülkelerin küresel ısınmada tarihi sorumlulukları vardır. Halada küresel ısınmaya sebep olan ülkeler ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerdir. Küresel ısınmanın ciddi olumsuz etkilerini kuraklık, sel felaketleri, sıcak hava dalgaları, fırtınalar, kar yağışlarında azalmalar, buzulların erimesi olarak görülüyor. Tüm bunların ana sorumluları gelişmiş ülkelerdir.
Önümüzdeki yıllarda enerjide devrim olacak. Yeni teknolojiler devreye girecek. Sera gazı salımı minimize edilecek. Ama kazanan yine gelişmiş ülkeler olacak. Çünkü teknolojiyi onlar geliştiriyor. Onlar bu konularda harıl harıl çalışıyorlar. Gelişmekte olan ülkeler ve az gelişmiş ülkeler ise konuşuyor.
Ozon tabakasının delinmesine de gelişmiş ülkeler sebep oldular.  Şimdi ozon tabakasının delinmesine sebep olmayan yeni ürünleri devreye koydular.  Kısaca önce kirlettiler, şimdi çözüm üretiyorlar. Doğaya zarar veriyor diyorlar sonra yeni ürünleri pazarlıyorlar.
-Sayın Öztürk , Ülkemiz Kendi Kendine Yeten Ülkeler Arasında İken, Şimdilerde Gıda Maddeleri İthal Eden Bir Durumdayız, Hem Bu Durumu Hem De Dünya Genelinde Artmakta olan Gıda Fiyatları Hakkında Değerlendirmelerinizi Bizimle Paylaşırmısınız ?
Küresel ısınmadan en fazla etkilenecek ülkelerden biride Türkiye’dir. Türkiye kurak iklim kuşağına girmiştir. Buda tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir.
Türkiye tarımsal üretimde teknolojik değişime henüz girememiştir.  Tarım sektörünü sanayi sektörü gibi görmek gereklidir. Tarımsal sanayi sektörünü kurmak için tarımda ciddi reformlar yapmak gereklidir.
Dünyada gıda fiyatları hızla yükseliyor. Bunun iki ana sebebi var; iklim değişikliği ve Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerinde süren olaylar. İklim değişikliği gıda üretimini ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Geçen yıl Rusya ‘da, bu yıl Çin’de yaşanan kuraklık, Amerika’da ve Kuzey Avrupa’da aşırı soğuklar ve yağışlar, Avustralya’da yaşanan sel felaketleri tarımsal üretimi ve gıda fiyatlarını olumsuz etkilemiştir. Ve son zamanlarda Mısır, Tunus, Libya, Cezayir, Suriye, Bahrain, Yemen gibi ülkelerde yaşanan sosyal ve yönetim değişikliği ile ilgili olaylar petrol fiyatlarını arttırdı. Önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük sorunun gıda fiyatları artışları olacaktır. .
-Sayın Öztürk, Bir Yazınızda Adıyaman’ın Kahta İlçesinde İçme Suyundaki Tehlikeden Bahsetmiştiniz, Son Derece Önemli Buldugum Bu Konuyla  ilgili Son Durum Nedir ? Bu Konunun Takipçisimisiniz ? Umarız Gerekli Tedbirler Hızla Alınmıştır.
Ben ülkenin her yerindeki çevre sorunlarına tarafsız, yansız ama insan odaklı olarak bakarım. Elime bir rapor geçti. Resmi bir rapordu. Ama raporda çelişkiler vardı. Araştırdım ve bir makale yazdım. Çelişkileri ortaya koydum. Doğrusunun nasıl yapılması gerektiğini belirttim. İlgili tüm kurumlara çalışmamı gönderdim. Makalede bu ölçümlerin tekrar yapılması ve hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğini yazdım. Tekrar ölçümler yapıldı, değerlendirmeler tekrar yapıldı ve içme suyunda edişe edilecek bir durumun olmadığı ortaya çıktı. Kısaca sadece analiz yaparak sonuca gitmenin sakıncalarını bu çalışma ile ortaya koyduk.
-Halen Bazı İllerimizde Çöp Toplama ve Atık Depolama Anlamında Ciddi Sıkıntılar Var, Açık Alanlarda Yapılan Depolamanın İnsana ve Doğaya Zararları Hakkında ve Bu Konuyla İlgili Yapılan Çalımalar Hakkındaki Görüşlerinizi  Bizlerle Paylaşırmısınız ?
Ülkemizde çöplerin önemli kısmı birçok şehrimizde vahşi şekilde depolanmaktadır. Ülkemizde binlerce vahşi çöp depolama alanı bulunmaktadır. Çöplerin vahşi şekilde depolanmasıyla yüzeysel ve yer altı su kaynakları, toprak ve hava kirletilmektedir. Vahşi çöp depolama alanları küresel ısınmaya neden olmaktadır.
Bazı il belediyeleri milyonlarca TL verilerek düzenli çöp depolama alanları yapılıyor ama kısa süre içinde bu alanlar vahşi depolama alanlarına dönüşüyor. Yapılan tesisler tekniğine ve teknolojisine uygun olarak çalıştırılmadığı için. Bizim yapma kültürü güçlü ama işletme kültürü çok zayıf.
Lafta değil özde çevrecilik için bu ülkede yapılacak çok iş var.
-Bu Söyleşimizi Okuyacak Okurlarımıza Özellikle Çevre Konularında, Benim Sormayı Unutmuş Olabileceğim Ancak Sizin Belirtmekte Fayda Gördüğünüz Konular Var İse Lütfen belritirmisiniz?
Bu ülkede çevre sanayi sektörünü oluşturulmadığı ve güçlü ve kapasiteli denetim mekanizması kurulmadığı sürece çevre lobicilikten hobicilikten öte gitmez.
Yaşanabilir çevre için ele ele vermeliyiz. Çevrenin partisi falan yoktur. Çevre hepimizin ortak malı ve değeridir.
-Siyaset Dışında Vaktinizi Neler Yaparak Değerlendirmektesiniz ? Hobileriniz Nelerdir ? Mesela Spor İle İlgilimisiniz ? Her Hangi Bir Takımın Taraftarımısınız ?
Bol kitap okuyorum. Çevre konusunda sürekli inceliyor, araştırıyor ve yazıyorum. İlgili tüm kurumları ikaz ediyorum. Ama işimiz zor.
Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorum. Daha geniş kesime çevre bilincini yaymak ve insanları daha duyarlı hale getirmek için bunu yapıyorum. Onların eleştirileri ve değerlendirmeleri benim çalışmama önemli katkı vermektedir.
-Son Olarak Siyaset Yapmak İsteyen Gençlerimize Tavsiye Ve Önerileriniz Nedir? Bu Sorumla Birlikte Bize Zaman Ayrıdıgınız İçin Çok Teşekkür Ediyorum Şahsım ve Okurlarımız Adına.
Gençler, siyaset değil iş yapın, proje yapın, araştırma yapın, iş adamı olun. Siyasette tecrübeni paylaş, uzmanlığını paylaş, gördüğün eksiklikleri paylaş. Siyasetin gelip geçici olması gerektiğini unutma. Siyaseti meslek edinme.
Bana bu imkanı verdiğiniz içi çok teşekkürler. Sizlere başarılar dilerim.

30 Nisan 2011
Twitter : @cngzkync