12 Mart 2013

Dünden Bugüne IRKÇILIK -8-


1930 lu yıllarda yaşanılan ve sistematik bir şekilde tesis edilen ırkçı ve tek tipçi ulus devlet çalışmalarına CHP nin parti programında da rastlıyoruz.

1935 CHP Parti Programından Notlar...

Bugünlerde yaşadığımız ve halen tamamen onaramadığımız tek tipçi zihniyete örnek olması açısından 1935 CHP parti programına baktığımızda, o yılların ‘’moda’’ ve ‘’model’’ sistemlerinin en önemli olanlarından biri olan ve ocak 1933 te iş başına gelen Nazilerin parti programı ile CHP nin programının örtüştüğünü görmekteyiz. Bu arada belirtelim programı yazan CHP nin üçüncü adamı olarak anılan ve bilinen Recep Peker. 1931 yılındaki CHP programı da Peker’e aittir.

Örneğin CHP’nin 1935 tarihli programının 50. maddesi adeta Nazilere duyulan takdirin ifadesi gibi. Bakın bu 50.madde ne diyor.

“Türk gençliği, onu temiz bir ahlâk, yüksek bir yurt ve devrim aşkı içinde toplayacak ulusal bir örgüte bağlanacaktır. Bütün Türk gençliğine şevk ve sıhhatlarını, nefse ve ulusa inanlarını besleyecek beden eğitimi verilecek ve gençlik, devrimi ve bütün erginlik şartları her yurdu korumayı en üstün ödev tanıyan ve onları bu ödev uğrunda bütün varlıklarını vermeğe hazır tutan bir düşünüşle yetiştirilecektir. Bu ana eğitimin sonuç vermesi için Türk gençliğinin bir yandan düşünce, karar verme ve girişim kuvvetleri geliştirilecek ve öte yandan, gençlik, onu her zorlu işin başarılmasında tek unsur olan sıkı disiplinin etkisi altında çalıştırılacaktır. Türkiye’de spor örgütü de bu esaslara göre düzenlenecek ve yürütülecektir. Yapılacak gençlik örgütünün, üniversite, okullar ve enstitüler, halkevleri, toplu işçi kullanan fabrika ve kurumlarla yukarıdaki gayelere göre, iş ve yönet birlikleri düzenlenecektir. Yurda beden ve devrim eğitimi ile spor işlerinde biteviyelik (tekdüzelik) göz önünde tutulacaktır. Okullarda, devlet kurumlarında ve özel kurum ve fabrikalarda bulunanlar, yaşlarına göre, beden eğitimi ile uğraşmak yükümü altına alınacaktır. Spor ve beden eğitimi için lüzumu olan alan ve kurumlar meydana getirilecektir.”

Beden Terbiye Kanunu...

CHP parti programını takiben, üç yıl sonra 1938 de Beden Terbiye Kanunu çıkarılır ve bu madde yürülüğe konulur. Her gence askerlik gibi beden terbiyesi zorunluluğu getiren bu kanunun uygulanmasında bazı aksaklıklar olsa da, malum dönemde çıkan en tek tipçi kanunlardan biridir.

Ufak tefek bazı sorunlar olsa da, bu kanuna göre artık keyif ve adı üzerinde spor amaçlı kulüpler artık yurt müdafaası için, Beden Terbiyesi Kanununa göre şekillenecek, askerî hiyerarşiyle  yönetilecek, belirli yaş gruplarındaki vatandaşlar ve beden terbiyesi mükellefi olan gençler, artık buralarda zorunlu olarak bedenlerini terbiye edecektir.

Kafatası Ölçümleri...

Türkiye'nin yapacağı atılımla hem ulusal bilincin gelişmesi, hem de özgür düşünceli bireylerin yetişebilmesi için, Türk dilinin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün derinliğine araştırılması amacıyla Mustafa Kemal Atatürk, Dil Tarih Coğrafya Fakültesinin kurulmasını ister. Bu istek sonrası Fakülte, 22 Haziran 1935 tarih ve 2035 sayılı Resmi gazete yayınlanarak resmen kurulur.

Fakülte Antropometri bilimi doğrultusunda, kafatası, kol, bacak, boy, burun vs. ölçülerek çalışmalar yapmaya başlar. Bu çalışmalar sırasında, 1935'te “Morfolojik ve Bilimsel Kişiliğini Araştırmak” amacıyla Mimar Sinan’ın mezarı açılır ve gerekli ölçümler yapılır.

O yıllarda 1935 den daha önce yapılmış bazı çalışmalar zaten hazırda vardır. Örneğin Prof.Dr. Şevket Aziz Kansu, 1930 yılında “Türk Kadın ve Erkeğinin Mukayeseli Sefalometresi (kafa-ölçümü) Hakkında Bir Muhtıra” ve “Câni Kafalarının Kaidei Kıhf Zaviyeleri (açıları) Noktai Nazarından (bakımından) İncelenmesi” adında araştırmalar yayınlamıştır.

Bunları takiben Fakültenin de hizmete girmesiyle birlikte o yıllarda bolca yapılan kafatası ölçme çalışmalarından bir kısmını bilgilerini verelim.

**********

Prof.Dr. Şevket Aziz Kansu : “Anadolu ve Rumeli Türklerinin Antropometrik Tetkikleri Birinci Muhtıra: Boy ve Gövde Nisbetleri (oranları)”... 1939
 Prof.Dr. Şevket Aziz Kansu : “Kız ve Erkek Türk Çocuklan Üzerinde Antropometrik Araştırmalar”... 1939
 Doç.Dr. Nermin Aygen : “Türk Kafalarının Zaviye Kıymetleri (açı değerleri) Üzerine Bir Tetkik”... 1939
Doç.Dr. Nermin Aygen : “Türk Beyinleri Üzerinde ilk Antropolojik Araştırmalar”... 1941
Mumine Atasayan : “200 Türk Kafatası Üzerinde Alın, Duvar, Kafa Kemiklerinin Büyümeleri ile Kafa Karinesi Arasındaki Rabıtalar Hakkında Bir Not”... 1939
Nebile Gökçül : “Ankara İsmet Paşa İlkokulu Talebelerinden 422 Kız ve Erkek Türk Çocuğu Üzerinde Antropometrik Araştırmalar ve Neticeleri”... 1939
Naciye Çınar : “Ankara Devrim İlkokulu Talebelerinden 433 Kız ve Erkek Üzerinde Antropometrik Bir Tetkik ve Neticeleri”... 1939
Kemal Güngör : “Denizli Mıntıkası Yörükleri Üzerinde Antropolojik Bir İlk Tetkik ve Neticeleri”... 1939

*************

En büyük kafatası ölçüm hamlesi ise, M.Kemal’in de teşvikiyle 1937'de tam 64 bin kişi üzerinde yapılan kafatası anketi . Bu ölçüm, o zamana dek ırkçı Nazi Almanyası dahil olmak üzere dünyada yapılmış en kapsamlı araştırma olarak tarihe geçiyor. Ne büyük bir gurur değil mi?

1940'lara doğru hızını alamayan araştırmalar bu kez ‘’kan’’ üzerine yoğunlaşıyor.

Dr. Nurettin Onur “Kan Grupları Bakımından Türk Irkının Menşei (kökeni) Hakkında Bir Etüd (araştırma)” adını verdiği çalışmasında, kan gruplarının A ve B olarak ayrıldığı eski dönemlerde A grubunun Beyaz Irkta, B grubunun ise negroit (karaderili) tipte yoğun olduğunu ''tespit'' ederek 3729 Türk kanı üzerinde yaptığı araştırma sonucunda A grubunun Türk ırkında daha yoğun olduğunu “buluyor”.

Bu ‘’tespit’’ ve ‘’buluşu’’ sonrası Dr. N.Onur, “Türk ırkı, A tipini Avrupa’ya getiren ana köktür” diyor ve çalışmasının sonucunu açıklıyor.

Bu sonuca göre bir ‘’tespit’’ de ben yapayım hiç değilse ve yazıyı sonlandıralım, eğer sizin için ırkınız önemli ise ve kan grubunuz A değil ise Türk olmayabilirsiniz benden söylemesi...

Devam edecek...

Hoş Kalınız.. 

12 Mart 2013
Twitter : @cngzkync